Band-tur til New York ’16

Ei knapp uke etter påskeferien reiste Band med direktefly til New York. 12 elever, bandlærer Gildas og linjeleder ankom ”byen som aldri sover” tidlig lørdag ettermiddag. Vi kom raskt fram til leilighetene vi skulle bo i, – like ved Hudson River og med utsikt over til Manhattan. Best utsikt hadde de som bodde i 44.etasje!    Her hadde hvert band sin leilighet med god plass og alt vi trengte. Etter en tur i nabolaget og smak av tradisjonell hamburgermeny, sikret vi oss 7-days unlimited T-banekort, så vi kunne reise ubegrenset hele uka både med Path og Metro. Kortene ble selvsagt brukt med det samme. Vi tok turen til Broadway og Times Square for å kjenne byen på pulsen, og passerte World Trade Center på veien hjem.

Søndag ruslet vi en tur i Central Park. En stor, grønn oase midt i storbyen, – og et populært konsertsted for store artister i møte med flere hundre tusen publikummere. Vanligvis er det mye folk i parken på en søndag. Men den kalde vinden denne dagen var nok årsaken til at alle gatemusikerne og dansegruppene ikke var der.

Søndag kveld entret vi igjen Times Square. Denne gangen for å besøke det hotteste teaterstrøket i New York. Broadway-teatrene ligger tett i tett her, og vi hadde bestilt billetter til en av de store klassikerne, – musikalen Les Miserables. Både musikken, sangen (!), historien, skuespillet og ikke minst scenografien gjorde at dette ble en stor opplevelse. Flott var det også å høre et stort orkester med både strykere, blåsere, slagverkere og bandmusikere.

New York1

Mandag startet med et besøk på minnestedet for de 3000 som døde etter terrorangrepet med fly mot The World Trade Center i 2001. ”Fotavtrykkene” etter de to tårnene er to store vannbasseng med fossefall hvor vannet blir borte i digre sluk. Arkitekturen har et dramatisk uttrykk, og blir forsterket av at alle navnene til de som døde er risset inn i sidene på bassengene. Det er fortsatt stor byggeaktivitet på området. I fjor ble hovedtårnet One World Trade Center ferdig og åpnet for publikum. Og Band tok selvfølgelig heisen opp i det 541 meter høye tårnet, – USAs høyeste. Amazing!

Konserten mandag var gitar-kveld på B.B. King Blues Club i 42 Street. Her sørget Scorpions-gitarist Uli Jon Roth, Jennifer Batten og Andy Timmons med band for raske gitarsoloer og høyt lydnivå.

New York2

Tirsdag formiddag besøkte vi MoMA, The Museum og Modern Art, med mange utstillinger: Moderne billedkunst, skulpturer, film, installasjoner, arkitektur og mye annet. Og ikke minst bilder av store kunstnernavn som Munch, van Gogh, Cezanne, Gaugin, Chagall, Picasso.

På kvelden var vi på jazzklubben Blue Note i Greenwich Village. Her har mange jazzstjerner spilt tidligere. Denne kvelden var gitaristen John Scofield her med pianist John Medeski, Ben Street på bass og Bill Stewart på trommer. Scofield har spilt med ’de store’ helt siden 80-tallet, og med bakgrunn både i jazz-rock/fusion, funk, blues, soul og bop ble konserten et interessant møte med en uforutsigbar musiker. På Blue Note traff vi også musikkelever fra Trøndertun folkehøgskole, som var tydelig begeistret over det de hørte.

American Museum of Natural History like ved Central Park var første stopp på onsdag. Et kjempestort museum over fire kvartaler med spennende utstillinger om naturen, ulike menneskelige kulturer og verdensrommet. Vi så også en tankevekkende film om universets historie og om de 95 prosentene av universet som vi ikke ser.

Steve Miller var hovedmusiker på konserten i Lincoln Center onsdag. En veldig flott konsertsal i Rose Theater var stedet for et musikalsk eksperiment: å koble den enkleste 3-greps blues med sofistikerte jazzmusikere. Gitaristen Jimmie Vaughan fikk mye fokus her. Vi savnet mer og røffere bluesrock fra Steve Miller.

På formiddagene fartet vi rundt i Big Apple i grupper. Det er faktisk overraskende enkelt å finne fram i New York. Gatestrukturen og en godt utbygd Metro hjelper til med det. Mye tid ble også brukt i den gigantiske musikkbutikken Sam Ash, – i 34th Street. Der finner du alt du kan tenke deg av bandutstyr. Det er nok av fristelser i andre butikker også. Men opplevelsesrikt nok var det bare å suge inn inntrykkene fra mylderet av mennesker og trafikk både over og under bakken.

Torsdagen tok vi det med ro. En siste tur på Manhattan, – en runde i Jersey City. Slitne bein og hoder fylt av sterke inntrykk fra en spennende og hektisk storby, ga oss roen vi trengte for å sove oss gjennom natta. Mens flykapteinen ga gass og sørget for at vi landet på Gardermoen helt etter skjema.

New York3