Band-tur til New York ’15

Noen dager etter påskeferien reiste Band med direktefly til New York. 12 elever, bandlærer Gildas og linjeleder ankom ”byen som aldri sover” tidlig fredag ettermiddag, – og bare et par timer etter at vi reiste fra Oslo(!)

Foruten innlosjering i fasjonable leiligheter i Jersey City, inneholdt resten av dagen felles middag, kjøp av T-banekort både med Path og Metro (så vi kunne reise ubegrenset hele uka) og jazzkonsert i Rose Theater i Lincoln Center, – like ved Central Park. Konserten var en markering av 100-års jubiléet for jazzsangerinnen Billie Holiday’s fødsel. På konserten traff vi også en gutt fra Vestby (Christian) som studerer slagverk på 3.året på Juilliard i New York.NYCa

Lørdag startet med et besøk på minnestedet for de 3000 som døde etter terrorangrepet med fly mot The World Trade Center i 2001. ”Fotavtrykkene” etter de to tårnene er to store vannbasseng med fossefall hvor vannet blir borte i digre sluk. Arkitekturen har et dramatisk uttrykk, og blir forsterket av at alle navnene til de som døde er risset inn i sidene på bassengene.

En tradisjonell burgerlunsj ble etterfulgt av en tur i storbyen på egen hånd, før vi møttes til felles middag og konsert på Terminal 5 på kvelden. Der hørte vi bandet Ok Go fra California som virkelig kunne kunsten å skape en publikumsvennlig konsert. Høy partyfaktor, kule lyseffekter, store skjermer og konfetti. Kjempestemning blant publikum som hoiet med på låtene i rock/power pop sjangeren. Et fullstappet og bra konsertlokale.

Søndag startet med turistutflukt til toppen av Rockefeller Center. Været var bra. Derfra fikk vi god oversikt over byen og omgivelsene: Den grønne lungen Central Park, Empire State Building, over mot Queens, Brooklyn, det nye tårnet på Ground Zero, til frihetsgudinnen helt i sør og over Hudson River til Jersey City der leilighetene våre var. Og jammen var det små mennesker og gule taxier å se også, – langt der nede på gatene.

Konserten søndag kveld bød på fire metalband. Britiske Vallenfyre var en positiv overraskelse for mange av oss. De to amerikanske bandene Pallbearer og Converge bestod utvilsomt av dyktige musikere, men ble ”venteband” før svenske At the Gates inntok scenen. Det var dette bandet publikum hadde kommet for. Stinn brakke og jubel i Webster Hall.

Ida og Lisa Times SquareDe neste formiddagene fartet vi rundt i Big Apple i grupper. Mye tid (og penger?) ble brukt i den gigantiske musikkbutikken Sam Ash, – nå i 34th Street. Der finner du alt du kan tenke deg av bandutstyr. Det er nok av fristelser i andre butikker også. Men opplevelsesrikt nok var det bare å suge inn inntrykkene fra mylderet av mennesker og trafikk både over og under bakken. Flott å se sangere, musikere, dansere og malere i parkene eller på T-banestasjonene, og den vilje, tæl og oppfinnsomhet de hadde for å tiltrekke seg publikum og noen dollar. Sikkert tøft å leve som kunstner i New York.

Mandag kveld dro vi over til den sjarmerende bydelen Williamsburg, som på mange måter kan ligne på Grünerløkka i Oslo. Et bymiljø litt utenfor den tette storbygryta, og som var frodig, spennende og hadde hovedvekt av unge i gatebildet. Kveldens konsert bød på jentebandet Cayetana, indierockbandet A Great Pile of Leaves fra Brooklyn. Headlineren RX Bandits, spilte rock ispedd bl.a. reggae og skapunk. Her var det liv og røre i publikum som tydeligvis kjente sangene godt.

Tirsdag kveld entret vi Broadway, Times Square og det hotteste teaterstrøket i New York. Her gikk mange av de kjente musikalene, og teatrene lå vegg i vegg så langt vi kunne se. Hvem kunne ant at Bandelevene ble vilt begeistret av å se Phantom of the Opera? Både musikken, sangen, historien, skuespillet og ikke minst scenografien gjorde at dette ble en stor opplevelse. Flott var det også å høre et (i teatersammenheng) stort orkester med både strykere, blåsere, slagverkere og bandmusikere.

Den legendariske jazzklubben Birdland ligger bare et kvartal unna det teatret hvor vi så Operafantomet. Lærerne kunne ikke motstå fristelsen til å avlegge et besøk, og fikk med seg spill av en fantastisk saksofonist, James Carter, i samspill med Gerard Gibbs på Hammond B3 orgel og trommisen Alex White. For å markere Billie Holiday-jubiléet var også vokalisten Miché Braden med på noen låter. Vi fikk et inspirerende møte med store musikere!

Onsdagen slo godværet til for fullt, og det var deilig å høre storbypulsen i det fjerne mens sola stekte og gjorde oss døsige, og sørget for 20 grader. Ved Starbucks ved Grove Street Station ble vi hentet i van av Jarl Haugedal, en nordmann som gjorde amerikaner av seg for 20 år siden. Takket være ham bodde vi svært komfortabelt, trygt og fredelig på vårt besøk i New York.

Og flyreisa hjemover gikk kjapt, – i opptil 1040 km/t! Klampen gikk sikkert i bånn siden vi startet 3 timer etter skjema fra New York. Samma det, – vi hadde mye å drømme om!