Danseelevenes opplevelser på turen til Litauen

Torsdag den 12. mars kl 11.10 satt seks spente danseelever på flyet fra Gardermoen til Vilnius. Les, se bilder og film fra Danselinjas tur til Litauen!

Da vi kom fram ble vi møtt av en hyggelig bussjåfør som tok oss med videre til den lille byen Marijampole, 2 timer unna Vilnius. På kjøreturen så vi hvilken stor kontrast det er på levestandarden i Litauen, det gikk fra tilsynelatende ubeboelige hus og gårder til store og moderne hus. Selv bodde vi på Domus Beati, et gammelt restaurert museum som nå var blitt et flott gjestehus. Fredag den 13. mars etter frokost ble vi hentet av en dame ved navn Neringa fra Marijampole Municipality, som vi ble satt i kontakt med gjennom Lions på Stord. Hun tok oss med til” Ziburelis”, en skole for fysisk vanskeligstilte barn i alder 3-12 år. Her startet vi med å fremføre danseforestillingen vi hadde forberedt til turen. Både barn og lærere viste stort engasjement og glede under forestillingen, noe som også kom godt med da vi rett etterpå holdt en danse-workshop med alle sammen. Her fikk vi sjansen til å bli bedre kjent med barna gjennom diverse danseleker, og vi avsluttet med å lære dem en felles dans. Skolen og barna tok oss veldig godt imot. Vi ble invitert inn til te og kaffe hos rektor, samt fikk en omvisning på skolens område, og elevene hadde laget små gaver til oss for anledningen. Før vi dro til Litauen hadde vi hatt en stor innsamling av leker og klær på Vestby Storsenter, og en stor del av disse gavene gav vi til” Ziburelis”, noe som ble tatt imot med stor takknemlighet da mange av disse barna kommer fra fattige familier.

Neringa og Marijampole Municipality hadde laget et flott opplegg til oss, og turen gikk videre til en musikkskole i Marijampole, hvor vi fikk observere både en ballettime og en folkedanstime. Dette syntes vi fra Follo var svært interessant å se, da dansestudioet var lite og i dårlig stand i forhold til hva vi er vant med her i Norge. Men lærerne gjorde det beste ut av det, og elevene var særdeles disiplinerte og fokuserte. Dette satte ting litt i perspektiv, og vi innså hvor bra vi egentlig har det hjemme i studioet på Follo folkehøgskole.

Dagen var ikke ferdig enda. Etter en god lunsj gikk turen videre til et barnehjem litt lenger ut av sentrum, Children Care Home. Barna bodde i et lite bofellesskap og hvert bofellesskap hadde hver sin verge som passet på barna. Her møtte vi også noen av barna fra Ziburelis, da dette var noen av deres hjem. Her hadde vi to danse-workshops og diverse danseleker, en med barn fra 6-12 år og en med ungdommer fra 12-14 år. De minste koste seg, men de eldre viste seg å være litt mer utfordrende. Mange av dem kommer fra tøffe kår, og det var vanskelig å kommunisere med de, selv gjennom nonverbalt språk som dans og bevegelse. Men etter hvert som vi ble bedre kjent, løsnet de mer opp og det virket som de syntes det var gøy å være med og danse likevel. Etter workshopene gav vi barnehjemmet gaver. Dette ble fordelt utover de forskjellige bofellesskapene slik at alle fikk litt hver. Gleden barna fikk av gavene var stor og det gjorde inntrykk på oss alle at barna var så takknemlige for gavene.

Lørdag 14. mars fikk vi møte dansekompaniet ”Arabeskas” i kulturhuset i Marijampole. ”Arabeskas” er opprinnelig et stort dansekompani, inndelt i to aldersgrupper som hovedsakelig holder på med moderne dans. Vi fikk møte de som var ca 14-17 år. Barna vi besøkte dagen før på Children Care Home var invitert til kulturhuset denne dagen slik at de også fikk oppleve dans på scenen. Det var også en del dansepedagoger og barn fra andre barnehjem tilstede. Vi startet med å introdusere oss selv ved å fremføre vår danseforestilling, etterfulgt av ”Arabeskas” som også viste et par danser. Det var veldig lærerikt for oss å se hvordan kompaniet jobbet sammen, til tross for aldersforskjell og nivåforskjell. Disiplinen og motivasjonen så ut til å være på topp, og de samarbeidet bra. Etter dette kom vi i kontakt med dansepedagogene. De var veldig imponert og utrolig glade for at vi hadde kommet hele veien fra Vestby til Marijampole. Vi fikk en omvisning i kulturhuset der vi blant annet så en liten utstilling som barn fra forskjellige skoler i Marijampole hadde laget i forbindelse med frigjøringsdagen til Litauen. Etter dette ble vi invitert med på lunsj med dansepedagogene hvor vi hadde koselige samtaler der det var åpent for spørsmål angående dansekultur. Etterpå ble det rom for litt sightseeing i byen før vi gikk tilbake til gjestehuset for å pakke til hjemreisen.

Dagen etter var det på tide å reise tilbake til Follo Folkehøgskole. Det ble en usedvanlig stille busstur inn til Vilnius da alle fikk senket skuldrene og tok innover seg alle minnene fra turen. Vi sitter igjen med mange gode opplevelser og inntrykk, og en god dose inspirasjon. Alle er enige om at turen var vellykket og at målet om å spre danseglede var nådd!
collageLitauen