Gro utfordrer ungdommen!

Denne saken ble opprinnelig skrevet av Inger Eide Nordseth i Vestby avis.

Gro Nordby er valgfaglærer i søm og redesign på Follo Folkehøgskole. – Det var stas og bli spurt. Min viktigste oppgave blir å inspirere elevene både til å sy og sy om. Tørre og prøve, sier hun.

Valgfaget i søm og redesign gis av Follo Folkehøgskole og Gro Nordby har foreløpig fått engasjement som lærer ut juni neste år. Gro har jobbet med søm og redesign siden 80-tallet og startet å sy da hun gikk på ungdomsskolen. Til daglig leder hun redesign gruppa på Frivilligsentralen.
– Det var en lærer som lærte meg gleden av å sy på ungdomsskolen og helt fra ungene var små på 80-tallet sydde jeg klær til dem, sier Gro.Hun har ideer i hodet hele tiden og holder seg oppdatert på de siste trendene via nettet. I to år på rad har hun også ledet arbeidet med å sy gymposer med skolens logo til Follo Folkehøgskole.

ØNSKER Å INSPIRERE: F.v Gunnhildur Lovisa Snorradóttir og Gro Nordby har funnet tonen sammen. Foto: Inger Eide Nordseth

– Veldig i tida

Nordby håper at de gjennom søm og redesignkurset kan få ungdom til å engasjere seg i søm og rett og slett lære seg å bruke symaskin. – På Folkehøgskolen har det ikke vært noe fag på en del år og tekstilrommet der blir brukt til andre ting, derfor bruker vi lokalene her på Frivilligsentralen, sier Nordby. Hun håper faget skal bidra til å gi mersmak.
– Redesign er dessuten veldig i tida, og ungdommen vil ta vare på miljøet. Man ønsker jo å ta vare på ting og gå bort fra bruk- og kastsamfunnet. I 2016 kastet vi 23 kg klær pr. person, sier Nordby. Tallene her hentet fra foredrag hun har om redesign. Nordby påpeker at søm og symaskin har blitt populært de siste årene. Og NRKs satsning på symesterskapet er blitt populært.

– Det er gøy å ha noe som ikke alle andre har, og som man kan være stolt av fordi man har laget det selv, sier hun.

FRIVILLIGSENTRALEN: Frivilligsentralene stiller sømrom til disposisjon for elevene. Foto: Inger Eide Nordseth

Lærer seg å ta sjanser

Elevene er samlet på Frivilligsentralen.  – De vil lære tips og triks til hvordan sy enkle ting, redesigne klær og sy om brukte tekstiler. Her vil de lære seg å være kreative og ta sjanser, sier hun. Nå er de i gang med å lage et par handlenett. I dag oppfordrer hun deltakerne og sjekke re-designmulighetene der de kommer fra.
– Dere kan se om dere finner noe i skapet hjemme, er det noe dere vi lage noe av? eller spørre om noen ønsker seg en gave, sier Nordby. Er det noen som vil sy et plagg skal de til en stoffbutikk på ekskursjon. For stoff til eget plagg må de kjøpe selv.
– Hva vil være din viktigste oppgave her?
– Det er å inspirere dem, både til å sy og sy om. Det handler mye om å tørre og prøve, påpeker Nordby.

ENESTE HANER I KURVEN: – Vi liker å sy sier de f.v Henning Homlung Østertun og Stein Glenster. De har inntatt syrommet og har store ambisjoner. Foto: Inger Eide Nordseth

– Koselig å sy

En av dem som har meldt seg på valgfaget i søm og redesign er Malene Holter fra Sarpsborg. Hun går på vokallinjen.
– Jeg ønsker å lære å sy mine egne klær og lære å sy inn klær. Jeg kjøper klær bruktbutikker og finner ikke alltid min størrelse. Så er det veldig koselig å sy, sier hun. To gutter har også funnet veien til symaskina. Det er Henning Homlung Østertun og Stein Glenster.
– Jeg er i overkant interessert i mote/design, så mye at jeg søkte på mote/design på Oslo Met i år. Her får jeg ekstra erfaring, sier Henning.
– Jeg liker rett og slett å sy. Jeg har sydd så smått hjemme, men kan ikke så mye, forteller Stein. Målet hans blir å kunne sy seg et plagg.
 Er det også litt avstressende å sy?
– Ja, jeg synes for min del jeg har mye oppgaver linjen jeg går på, så det er fint å komme hit og tenke på andre ting, sier Henning.

SYR KJOLE TIL KOMPISEN: Fv. Kristine Olsen og Terese Tomren satser på å lage kjole til kompisen sin. Foto: Inger Eide Nordseth

Inngikk veddemål

Kristine Olsen og Terese Tomren har et større prosjekt på gang.
– Vi har en kamerat som utfordret oss i et veddemål. Om vi meldte oss på her, så skulle han bruke en kjole vi laget til han i en uke. Vi tenkte å melde oss på, så det ble en vinn –vinn situasjon, sier Kristine.
– Dermed får han nå en kjole han skal bruke hver dag i en uke, på trening, sier Kristine og de ler godt.

Ungdommene er ivrige og Gro går rundt og veileder og gir gode tips underveis. Nylig har hun også vært på et ”Veskekurs ”og viser stolt fram en hjemmesydd lys veske, med røffe detaljer og en regnbue glidelås.

I dag snakker hun om ulike nåletyper og hva som passer å bruke til ulike stoff.
– Og snart er dere velkomne på Prestegården til et foredrag jeg skal holde om redesign, avslutter hun.