Hva skjer’a?

Joda, det skjer ganske mye! Kan jo fortelle litt om neste uke. Altså uke 38. Er du klar?

Mandag morgen starter vi med frokostmorgensamling. Vi starter frokosten litt senere for å få en litt myk start på uka 🙂 Og så blir det et lite innslag underveis. Litt musikk kanskje, dikt eller en liten dialog om en eller annen underlig ting. Når klokka har blitt kvart over ni starter linjeundervisningen. Nå har linjene kommet godt i gang og jobber med et stort antall prosjekter, produksjoner, innøvninger og selvfølgelig med faglig opplæring. Klokka tolv er det lunsj og så har vi informasjonsmøte kl 13:00. Alle store og små saker avklares på dette møtet. Akkurat denne mandagen skal vi velge elevråd og ha en dialog om hvilket tema vi skal ha på årets familiedag 5. november. Etter møtet har vi en runde med vask der alle tar i et tak for å holde internatet og rommet sitt rent. Så er det Pasta gnocci med bacon/spinat og salat til middag. Både før og etter middag er det valgfag; musikkteori, dans, sang og piano. Etter kveldsmat har stipendiatene ansvar for noe vi kaller “Scenen er din”. Der kan alle vise fram noe de holder på med: lyd, lys, en scene og et publikum – alt du trenger for en framførelse.

Tirsdag starter med fysisk morgensamling. Da har PT-linja ansvar for en time med fysisk aktivitet. Så er det fellesfag. Noen har “Tilstedeværelse”, noen jobber i verkstedene våre med tre, keramikk, stoff eller kunst og noen har egne prosjekter. Til lunsj er det salatbuffet, etter lunsj ny økt med linjetid og til middag husets fiskegrateng med smeltet smør, gulrot og kokte poteter, eller en grønnsakgrateng. Og så følger valgfag som Årbok, Internasjonal kokebok og Poesi og juphet.

Onsdag morgen har Bandlinja morgensamling og så er det linjetid fram til lunsj der vi har restebuffet og rå grønnsaker. Elevrådet har så sitt første møte med ledelsen og kl 13:00 blir det visning med Musikal og PT der de viser en del av det de har jobbet med i oppstartsukene. Både før og etter middag er det valgfag som Skal vi danse, Keramikk, Trim, Spillefilmklassikere og dans. Middagen er hjemmelaget tomatsuppe og pannekaker.

Torsdag har Dans ansvaret for morgensamlingen før linjene jobber fram til lunsj. Første øvelse i skolekoret blir på torsdag etter salatbuffeten. Så er det valgfag: Yoga, Almuligmedmonica, Låtskriving og produksjon, Frisk & Rask og Karriereutvikling. Alt dette før middag kl 17:00. Litt senere middag denne dagen fordi Musikal har sin linjekveld. Dette er et av årets høydepunkter. Alle linjene har sin kveld der de gjør alt de kan for å lage en fin kveld for de andre elevene: mat, underholdning, temaer og ulike aktiviteter. Minneværdige kvelder!

Fredag har Christian sin nyhetsmorgen med store og små refleksjoner om nyhetbildet. Fredagene er linjetid hele dagen avbrutt av en restebuffet med rå grønnsaker til lunsj. Det skjer veldig mye i linjetiden også, bl.a. skal Bandlinja til Oslo og høre “bandet Enslaved, et av norsk rocks største og mest erfarne band som fyller studentenes Chateau Neuf med deilig svart metall. Black metal har blitt noe hele verden assosierer med Norge og Skandinavia, og sjangeren er i dag Norges største eksport av musikk. I denne konserten får du oppleve et utrolig samspilt og erfarent band i en klassisk klubbkonsert. Det blir høyt, det blir aggressivt, det blir progressivt, det blir en tur ned til røttene av norsk svartmetall.”

Etter middag med cheesburger/urteburger med pommes scoop står bussene klare. Vi skal på Nonstoppfestivalen! Hele denne uka har elevene festivalpass til denne internasjonale teaterfestivalen i Moss. Vi skal se «Anonymous» med den polske stjernedanseren Gosia Mielech tar utgangspunkt i «gatas kunst».  Der hvor det anonyme, improviserte og umiddelbare utfordrer vante tanker og tradisjon. Med dans i verdensklasse kombinert med musikk og videokunst gir NonStop festivalen en gyllen sjanse til å oppleve Dance Lab fra Polen på sitt beste. Etterpå får vi møte danseren til en dialog.

Så skal vi på Ekkokammer: “Dag Sørås er tilbake med nytt soloshow, og som vanlig hater han det faktumet at han i det hele tatt må kalle det noe. «Ekkokammer» er uansett tittelen, og nordlendingens humor har ikke blitt noe mindre mørk og direkte siden sist. Sørås er fortsatt like ukomfortabel med seg selv som han er med verden rundt seg, men han har også noen nye skyteskiver i bagasjen. Beskrivelsen «anarkohumorist» er mer treffende enn noen gang.”

Og så blir det et spesiallaget stjernetreff for oss: “Norges desidert største skuespillerstjerne idag er Aksel Hennie. Han ble ferdig med å spille inn Star Wars-regissøren J.J. Abrams nye film «God Particle i sommer, før han i disse dager er i Norge og promoterer TV-serien «Nobel» som har premiere på NRK 1 søndag 25.september. Hennie spilte inn «Nobel» i 2015, og rett før det arbeidet han med Ridley Scott i «The Martian», og Brett Ratner i «Hercules». Her hjemme er han kjent for «Max Manus», «Hodejegerne», «Uno», «Pioneer», «Buddy» og «Hawaii Oslo» for å nevne noen fra en rimelig imponerende rekke av suksesser. Nobel-regissøren Per-Olav Sørensen  leder samtalen med Aksel, som vil dreie seg om film, tv-serien Nobel, og teater.”

Bandlinja skal på konsert: “Hanna Paulsberg er blant de aller mest spennende unge musikerne vi har, og da Nasjonal jazzscene spurte henne om å skrive helt ny musikk for et valgfritt ensemble, var det heldigvis ikke nei i hennes munn. Hanna Paulsberg er mest kjent som frontfører i Hanna Paulsberg Concept som har blitt kåret til Young Nordic Jazz Comets og fått Trondheim jazzfestivals talentpris, i tillegg til å ha gitt ut fire album. Det nyeste, Eastern Smiles, kom sist vinter og fikk æren av å vekke det gamle jazzselskapet Odin fra tornerosesøvnen. I kvintetten finner vi både gamle og nye kjente, med jazzlegende og ECM profilen Bobo Stenson og det prisvinnende britiske stortalentet Laura Jurd, som for tiden er del av BBCs internasjonale talentprogram “New Generation Artists”.

Lørdag er det opp igjen til nye opplevelser. Først en introduksjon fra Danselinja om opplevelsen vi skal få på Dansens hus om ettermiddagen. Etter risgrøt og blomkålsuppe skal vi til Oslo og få en heftig opplevelse: Glitter, villskap, ånd – massens ånd. VI ER HER SAMMEN. Til dobbelproduksjonen We Are Here Together har Carte Blanche invitert koreografene Mia Habib og Marcelo Evelin, to spennende personer med stor appetitt på, og vilje til både å konfrontere seg selv og andre, til å utfordre andres meninger og gå inn i andres kropper.

Gjallarhorn
Koreograf: Mia Habib
Når Gjallarhornet lyder er det fare på ferde, da vekkes de som sover – selv gudene. Dets vibrasjoner bærer inn i  både menneskets og gudenes verden, og videre ned i underverdenen. Hornet markerer starten på Ragnarok, verdens undergang og fornyelse, som berettet i den Norrøne mytologiens Voluspå.
Inspirert av seismisk aktivitet, Norrøn mytologi, Arne Garborgs Haugtussa og grupperitualer, utforsker Mia Habib sammen med Carte Blanches dansere hvilke urkrefter som igangsettes når store fundamentale omveltninger i den fysiske tilværelsen vi lever i finner sted.
I 1895 skrev Arne Garborg kvadet «Gumlemål» som en sentral del av diktsamlingen «Haugtussa». Kvadet er gitt i den eldste formen vi finner i Eddasamlingen, og i kvadet manes det til mobilisering og Raknarok. Gjennom kvadet rettet Garborg en hard sosialpolitisk kritikk mot den daværende makteliten. I Gjallarhorn bruker Habib norsk kulturarv og de største naturkreftene som et utgangspunkt for å varsle.
«Sola myrknar, jorda søkk i sjøen, dei ljose stjernene fell frå himmelen. Eld brenn Yggdrasil sine kvistar, og eit stort bål snerter skyene» (Voluspå)

The Who of Things
Koreograf: Marcelo Evelin

De brasilianske indianere så på alt i verden som menneskelig: Steinene, trærne, himmelen og regnet eksisterte for dem som en legemliggjøring av menneskeheten. De praktiserte også kannibalisme – de spiste fiendene sine, mesterne sine og menneskene de aktet, for å bevare den andre i seg selv.
The Who of Things bruker metaforen antropofag – eller subjektiv kannibalisme, som springbrett for å utløse ideen om den andre i oss. Med rytme som språk og ritualer som scenespråk, tilnærmer stykket seg økosystemet som en organisasjon av livsformer, fra kompleksiteten i en bikube til villdyrflokkens råskap.
Hinsides skakkjørt individualisme som gjennom tidene har opprettholdt kolonialismen, er søken etter en felles plattform, en tilstand av samhørighet, og en økende grad av menneskelighet for alle vesener.

Og så er det hjem til bakt potet med tilbehør.

På søndag har vi fri og serverer får i kål til middag og rød bønne og linsgryte. På mandag for vi besøk av Badboy: Steroid, det handler om…

– HALLO! Jeg spurte jo bare!

– Ja, det skjer jo noe. Vil du høre om kortkursene våre?

– …

– Du må bare spørre igjen!