Sara på Vokallinjen

Sara er elev på Vokallinjen på Follo folkehøgskole. Hun er 20 år og kommer fra Trondheim.

Sara ønsket et år med inngående musikkundervisning uten å måtte fokusere på et hovedinstrument –  og hun ville synge! Etter å ha søkt mange lignende linjer på andre skoler var det Vokallinjen på Follo som virket mest interessant. Et viktig punkt for Sara var også at Vokallinjen reiser på studietur til Sri Lanka (og i år også til Thailand) hvor elevene får jobbe med barn og besøke barnehjem. Det var et stort pluss, «fordi jeg er veldig interessert i å jobbe med bistandsarbeid og da virket denne turen med barnehjemsarbeid veldig fristende», legger Sara til.

Vi stilte Sara noen flere spørsmål:

Hva gjør dere på Vokallinja?

Vi synger, vi øver på sanger vi skal fremføre og vi holder konserter. Vi har Stjernekamp, som på en måte gjenspeiler programmet til NRK, der vi individuelt fremfører sanger i ulike bestemte sjangre, bare uten eliminasjon og bedømmelse. Vi har individuelle sangtimer med flinke sangpedagoger innimellom, men aller mest synger vi sammen i kor. Vi har samarbeidet med bandlinja på et prosjekt, noe som var veldig gøy. Vi drar på linjetur (i år til Sri Lanka og Thailand), der vi får samarbeidet med barnehjem og får sett unger som lever i en helt annen verden med en helt annen kultur enn oss.

Hva liker du best med Vokal?

At vi får synge! Det er det aller viktigste. Vi får muligheten til å synge hver dag, og det lærer vi veldig mye av. Samtidig får man etter hvert et veldig godt fellesskap innad i klassen, og man lærer seg å samarbeide med ulike mennesker.

Hvorfor mener du Vokal kan være et godt alternativ for sanginteresserte ungdommer?

Det er en gylden mulighet til å få dyrke sanginteressen sin, og kun holde på med det man liker å gjøre i et helt år. Man får synge masse sammen med andre, og man får sunget en del på egenhånd hvis man ønsker det. Du lærer veldig mye om din egen stemme av å synge hver dag, og jo bedre kjent du blir med din egen stemme jo bedre blir det å synge.

Hva kjennetegner miljøet på Follo?

Follo er som en liten boble der man lever litt isolert fra omverdenen. Man skaper sin egen virkelighet her, sammen med andre skikkelig kule og fine mennesker. Det som er best med folkehøgskole, og kanskje spesielt Follo, er at alle som går her har lyst til å bli kjent med folk, man går ikke på folkehøgskole for å være alene. På Follo har vi et ordentlig bra fellesskap, og man har alltid noen å være med til alle tider av døgnet. Selv om de fleste av linjene er kunstlinjer er det fortsatt mye variasjon blant linjene, noe som skaper en variert gruppe av mennesker. Man møter så utrolig mange nye og spennende folk som man aldri ville møtt ellers, og her må alle sammen bo oppå hverandre. Det høres kanskje skummelt ut, men det er veldig, veldig givende!

Alt i alt er det et veldig inkluderende, musikalsk og koselig miljø som det er en fryd å være en del av.

Noen høydepunkter du vil nevne fra skoleåret ditt? 

Det er kanskje klisjè å si det, men hver dag er et høydepunkt på Follo. Men det blir litt sånn når man kun gjør ting man synes er gøy, hver eneste dag. Også synes jeg de små øyeblikkene er de beste. De lange kveldene, alle latterkrampene, de gode samtalene, alle konsertene og alle opptredener. Jeg er også veldig glad i at hele skolen utnyttes, og liker veldig godt når alle gjør sin greie rundt om på skolen. Da blir det så mye liv og lyd overalt, noe som kanskje ikke alle er like fan av – men jeg digger det! Min favoritt er likevel når alle er samlet i stua og det plutselig oppstår allsang fordi noen klimprer litt på en gitar. Så sitter man der alle sammen, og synger og spiller sammen. Selv om det ikke alltid høres så bra ut, så elsker jeg når vi alle sammen kommer sammen om musikken. De stundene er nok de jeg kommer til å huske best.

 

Har du en sanger inni deg? Vi har startet opptaket for skoleåret 18/19. Søk på vokal du også!