Valgfag med Aleksander Raftevold

Vi tilbyr i løpet av et skoleår en lang rekke valgfag. Høsten 2016 vil tidligere elev ved Follo, Aleksander Raftevold, være lærer i to valgfag: “Låtskriving og produksjon” og “Karriereutvikling – hvordan lykkes med utøvende kunst”. Aleksander skriver info til neste års elever:

Låtskriving og produksjon:
I dette valgfaget skal vi se på prosessen rundt å skrive en låt, og selvsagt prøve oss på å skrive egne låter. Vi skal se på alt rundt låtskrivinga, både tekst og melodi, men også finne ut hva som inspirerer deg og finne metoder som passer deg best, slik at du får mest mulig ut av din kreativitet. Når du får en ide, hva gjør du med den? Og når du har noen ord og akkorder på papiret, hvor tar man det videre? Vi skal også se på arrangement og produksjonen rundt låten og hvordan man kan forsterke kvalitetene som allerede ligger i sangen din.

Min erfaring:
Jeg begynte å lage egne låter i ung alder, men begynte å skrive mer seriøst når jeg var 15 år. Frem til 2013 skreiv jeg låter i band jeg spilte i og duoer. Jeg har også skrevet låter for andre. Jeg har verken før eller siden skrivet så mye som jeg gjorde på Follo Folkehøgskole, både i duetten Soul Society med Sivert Moe, og først og fremst for mitt solo prosjekt Aleks Grey. Jeg har gitt ut flere singler og en EP og musikken min har blitt spilt på P1 og P3 i Norge, og BBC Radio i England i tillegg til over 20 land verden over. Jeg skriver for det meste pop/rock men har også erfaring fra mer folk, ballader og viser.
Jeg håper jeg kan dele litt av mine erfaringer og tanker med dere, og at det kan være til hjelp videre. Om du har lyst til å høre hva jeg har gjort før kan du klikke deg inn på www.aleksgreymusic.com og høre der!

Gleder meg til å møte deg og høre hva du driver med!

Utvalgte sitat:

  • “There’s barely a dull moment on ‘SOULS’ as Aleks Grey has a clear understanding on how to draw his audience in: he does this by crafting addictive tracks with his charm and talent expressed through the music and lyrics” – Renowned for Sound
  • “Aleks has delivered something nothing short of special with this one; an impressive EP that showcases his musical abilities perfectly to a tee, and one that justifies the hype that precedes him” – LMS
  • “Aleks Grey, make a note of the name and look into this EP. It will make your day better” – YWMA
  • “Aleks Grey is the next big thing when it comes to singing talent” – The Student Pocket Guide.

Aleks Grey - Dark

Karriereutvikling – hvordan lykkes med utøvende kunst?

Det er både lettere og vanskeligere å lykkes innenfor kunsten i 2016. Det som gjør det vanskeligere i dag er at ”alle” kan gjøre det du gjør, og der er helt sikkert noen som gjør det du gjør, bedre en deg. Dette kan virke demotiverende, men tvert i mot! Det som er det positive er at også ”alle kan bli hørt”. Når ting plutselig går ”viralt” så kan det virkelig ta av. Gode eksempler er Ylvis med What does the fox say?, norske Nico og Vinz hadde den mest spilte låten sommeren 2015 og Aurora Aksnes som debuterte under by:larm i 2014 vant sin første Spelleman i 2016.
Det som er viktig i dag, uavhengig om du er et band, en artist, danser, kunstner, filmskaper eller forfatter, det er å tenke på seg selv som et varemerke og det man gjør er ditt produkt. Det kan virke litt kaldt og kynisk, men vi skal se nærmere på hvorfor og hva man kan gjøre. Hva er gode tips til å ”bli sett” på sosiale media og hva som er viktig for å komme opp og frem og ikke minst hvordan skape et momentum.

Viktigheten av å være ”god” på facebook, twitter, instagram, ha en hjemmeside osv. er så mye større enn man ofte tenker over. Og selv om kunsten og talentet er en viktig del, har det i 2016 blitt en liten del. Der er ikke alltid de flinkeste eller mest talentfulle som slår gjennom, men ofte de som klarer å bli sett, de som jobber målrettet og de som jobber hardest.

Dette kan nok virke som et ”tungt” valgfag, men det er utrolig spennende og jeg gleder meg til å dele mine erfaringer innenfor en industri der man har uendelig med muligheter!

Min erfaring:

Jeg har en drøm om å en dag kunne etablere meg som artist på fulltid. I mitt andre halvår på Follo Folkehøgskole startet jeg mitt solo prosjekt Aleks Grey. Jeg er låtskriver og produsent, men må også være min egen manager, sekretær, regnskapsfører, booking ansvarlig og visjonær.

Etter Follo begynte jeg på LIPA i Liverpool og har dratt med meg mye god erfaring innen for industrien og i tillegg lært mye om hvordan man skal gå frem med planer og strategier for å ha størst sjanse for å lykkes. 

Jeg har mange erfaringer å dele. Fordi jeg har holdt på en stund har jeg også feilet mye, og håper å dele mine erfaringer og tanker med dere. Men av alle feilene så lærer man og jeg håper og tror jeg også har gjort en del riktig. Jeg har selv lært mye fra gjestelærere som Fran Healy fra bandet Travis, pop-artisten Natasha Bedingfield og skuespiller Woody Harrleson (True Detective, Hunger Games..) for å nevne noen, og jeg føler at selv om de har ulike bakgrunn og gjør ulike ting, så er mange ting likt, om du vil bli danser, skuespiller eller artist.  Så håper jeg å kunne dele mine erfaringer og tanker med deg! Jeg deler litt av mine erfaringer under, og som du kan se, så handler det om å utvikle seg, jobbe målrettet og skape momentum, og da kommer det flere og flere sjanser.

Et lite utvalg av det jeg har oppnådd siden 2013:
2013:
– Opprettet et eget label.
– Gav ut mine tre første singler. Fikk spilletid på NRK P1 S&F, Amazing Radio og BBC Radio.
– Årets unge artist under Malakoff Rockfestival.

2014:
– Gav ut to singler til. Fikk spilletid på P1, P3, Amazing Radio og BBC Radio.
– Spilte på First Look Festival i Liverpool.
– Var på turne i Sogn og Fjordane.
– Opptrådde på NRK 1. Konserten ble vist på NRK 1 22. desember, Julaften og 1. Juledag.

2015:
– Begynte å jobbe med det bristiske PR-selskapet BlueSoap Music
– Gav ut singelen ”Feel Alive”. Fikk spilletid på radio i 20 land verden over.
– Spilte live for BBC Radio i deres studio i Liverpool.
– Inngikk en sponsor avtale med Frislid og en med det Londonbaserte selskapet Plumen.
– Gjorde en dobbel YouTube session for The Student Pocket Guide i England (Sam Smith, Ed Sheeran, Ben Howard m.fl)
– Spilte på Malakoff Rockfestival
– Gav ut singelen Unstoppable.
– Gav ut min debut EP SOULS. Den fikk også spilletid i over 20 land verden over, positive annmeldelser og omtalelser i magasin, aviser og blogger globalt.
– Gjorde en ny BBC session i legendariske The Cavern (The Beatles, Cilla m.fl.)
– Opptrådde på NRK1 – igjen vist på Julaften og 1. Juledag.

2016 (så langt):
– Opptrådde på Etihad Stadium (60 000 mennesker) i Manchester.